JM School Tools - шаблон joomla Авто

Dana 03.11.2015.godine, učenici odeljenja VII/5 su sa odeljenjskim starešinom posetili Institut za voćarstvo u Čačku.

Osnovni cilj ove posete je da se učenici upoznaju sa radom samog Instituta, kao i načinom gajenja određenih sorti voća. Osnovna delatnost Instituta je naučno-istraživački rad u oblasti biotehničkih nauka, u okviru naučnih disciplina voćarstva, zaštite bilja i drugo. U Institutu je stvorena 41 vrsta voćaka(šljiva, jabuka, jagoda, kruška, dunja, trešnja, višnja, malina).

Poseta institutu1 Poseta institutu 2

 

Sa stručni licem učenici su obišli zasad jagoda. Upoznati su sa načinom sadnje kao i daljim procesom gajenja do dana kada će jagode biti spremne za branje. Saznali su kako i na koji način se dodaju hranljive materije da bi rod bio što bolji. Osnovne sorte su Čačanska rana i Čačanska krupna.

 

Obišli su i jabuke i upoznati sa osnovnim sortama Instituta, a to su čačanska pozna i čadel. Objašnjeno im je šta je vrsta, a šta sorta voća. S obzirom da je ova ustanova naučno-istraživačkog tipa ukazano je učenicima i na to da se vrši ukrštanje sorti kako bi se dobila još bolja. Taj proces traje duži niz godina i ukrštaju se najbolje od najboljih.

Uz slatke jabuke i njihovo konzumiranje, učenici su bili zainteresovani za to kako da prepoznaju koja je sorta jabuke. Objašnjeno im je kako se razlikuju delišes od ostalih jabuka, kao i to koje su jabuke sočnije, koje slađe, a koje kiselije.

Poziv da posete Institu ponovo učenici su prihvatili sa oduševljenjem, a neki su se i našalili da bi rado bili degustatori novih sorti voća. Cilj ove posete je bio i osvrt na zdrav način ishrane i što veće konzumiranje voća, ali sa akcentom na zdravo voće.