JM School Tools - шаблон joomla Авто

Dana 09.10.2015.godine, učenici odeljenja VII/5 su sa odeljenskim starešinom i profesom srpskog jezika posetili Gradsku biblioteku u Čačku.

Poseta Gradske biblioteke01 Poseta Gradske biblioteke02 Poseta Gradske biblioteke03

Počeci čačanske biblioteke sežu u 1848. godinu, kada su ugledni građani varošice od 1.000 stanovnika osnovali „Društvo Čitanja Srpsko-Slavenskij Novina u Čačku“ 12/24. januara 1848. Članovi društva poticali su uglavnom iz redova činovnika. Društvo se pretplatilo na desetak listova, koji su se tada mogli nabaviti isključivo u Beogradu. Nepovoljne kulturno-prosvetne, ali i finansijske okolnosti uslovile su da prvo društvo za čitanje novina bude kratkog veka. Zato se 15/27. maja 1860. godine osniva Čitalište u Čačku, uz zvonjavu zvona na gradskoj crkvi i pucnjavu prangija. Okončanje Drugog svetskog rata i smirivanje prilika u zemlji bilo je plodotvorno za osnivanje Gradske knjižnice i čitaonice februara 1946. godine. Odlukom Narodnog odbora opštine Čačak 5. aprila 1961. godine ustanova dobija ime Gradska biblioteka.

Cilj ove posete je da se učenici upoznaju sa svim odeljenjima biblioteke, kao i sa tim šta sve mogu da rade u biblioteci osim pozajmljivanja knjiga. Poseta je krenula od Dečijeg odeljenja, koje uglavnom jedan broj učenika i posećuje. Upoznati su da na ovom odeljenju mogu da nabave svu neophodnu literaturu koja ih interesuje i koja je zanimljiva njihovom uzrastu. Nakon razgovora sa bibliotekarom, učenici su posetili i Naučno odeljenje. Naučno odeljenje je nezaobilazno u naučno-istraživačkom, studijskom i publicističkom radu, jer pruža specijalizovane usluge širokom profilu čitalačke publike. Ukazano im je da na sajtu biblioteke mogu da u elektronskom katalogu provere da li biblioteka poseduje naslove koje ih zanimaju.

U odeljenju za odrasle saznali su kojim fondom knjiga raspolaže biblioteka i na koji način su raspoređene knjige po policama Posetili su čitaonicu gde članovi biblioteke mogu da svakodnevno čitaju časopise koji izlaze svaki dan, nedeljno ili ređe. Deo biblioteke sa literaturom vezanom za sam kraj Čačka i poznate Čačane za učenike je bio najinteresantniji, kao i proces digitalizacije i načina svrstavanja knjiga po žanrovima.

Sa radnicima biblioteke je dogovoreno da se u narednom periodu urade radionice sa učenicima, a data je informacija da se učenici sa odličnim uspehom mogu besplatno učlaniti u biblioteku.