JM School Tools - шаблон joomla Авто

''Noć sova'' je manifestacija koja se održava drugu godinu. Ove godine je naša škola bila domaćin, a organizovana je u saradnji sa Udruženjem lјubitelјa ptica ''Sove na oprezu'', Turističkom organizacijom Čačak i Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku.

Održana je 24. i 25. novembar 2017. Gosti su bili nastavnici i učenici svih čačanskih osnovnih škola. Ideja ovog događaja je da se učenici upoznaju sa značajem sova, njihovim načinom života i ishranom. Prvoga dana učenici su prisustvovali predavanju Zorana Rajičića o sovama i popisu zimskih jata sova u čačanskom kraju i prezentaciji Tamare Stevović, učenice koja je u okviru Petnice radila istraživanje na temu ishrane kukuvije. Nakon toga, učenici su upoznali sove kroz multimedijalne učionice( filmovi o sovama iz TV serijala Gradske ptice, multimedijalna projekcija o sovama Srbije i Kviskoteka – Sova simbol mudrosti).

 

 

Događaj je bio upotpunjen i:

- izložbom crteža učenika naše škole

- izložbom kutija za gnežđenje sova

- izložbom radova o sovama učenika umetničke radionice Ivane Knežević.

Ova manifestacija je imala i humanitarni karakter pod nazivom ''Probudi se sovice'' koju su organizovali učenici OŠ ''22.decembar'' Donja Trepča, sa nastavnicom likovne kulture Aleksandrom Ćosić – Marinković. Ukupno je skuplјeno 6.000,00 dinara što je prosleđeno na račun devojke koja je već 7 godina u budnoj komi.

Drugi dan je bio predviđen za radionicu ''Mala škola gvaličarenja'' u kojoj su takođe učestvovali učenici i nastavnici osnovnih škola opštine Čačak. U okviru ove radionice učenici su analizirali gvalice sova koje su otvarali i odvajali razne koščice životinja koje je sova pojela. Na osnovu tabela za kosti iz gvalica sova, učenici su mogli da saznaju šta sve sove jedu.

Oba dana bilo je oko 300 učesnika ove manifestacije.

U pripremi su učestvovali učenici svih razreda kroz različite aktivnosti:

- Prvi i drugi razred u okviru produženog boravka su pravili sove od kartonskih cevi za potrebe izložbe

- Učenici trećeg i četvrtog razreda su pravili sove od različitih materijala kao što su papirne kese i novine

- Učenici petog i šestog razreda su pravili bedževe koje su dobijali učesnici na ulasku

- Učenici sedmog i osmog razreda su kroz Đački parlament učestvovali u organizaciji, pripremi i ukrašavanju prostora i multimedijalnih učionica i vođenju samog programa.

Jedan od cilјeva je i interaktivna nastava časova biologije i geografije (analiza gvalica i mapiranje jata sova). Nastavnici geografije i biologije su bili zaduženi za organizaciju čitavog događaja uz tehničku podršku nastavnika informatike.

Fotografije možete pogledati ovde.

 Nataša Basarić, nastavnik geografije

Marija Petrović, nastavnik geografije

Milija Basarić, nastavnik biologije

Bilјana Bojić, nastavnik biologije