JM School Tools - шаблон joomla Авто

Nakon prošlogodišnjeg druženja u Čačku sa učenicima i nastavnicima iz OŠ “Jožeta Moškriča”, nekoliko učenika i nastavnika OŠ “Dr Dragiša Mišović” od 20. do 22. aprila 2017. godine bilo je gost ove škole u Ljubljani.

Tokom dva dana boravka domaćini su se trudili da nas detaljno upoznaju sa organizacijom rada škole. Posetili smo neke časove, upijali svaki detalj u učionicama da bismo ono što nam se najviše svidelo preneli i u našu školu. Realizovana je i radionica na kojoj su se učenici bliže upoznali i zajedno napravili zastavu prijateljstva. Veoma je bio lep i zabavan muzički program dobrodošlice u kome smo imali priliku da zaigramo tradicionalno srpsko kolo sa domaćinima.

Fotografije

 

Škola bez zvona, đaci u papučama, kompjuteri zamenjuju papirne dnevnike, đaci kuvaju na času domaćinstva, škola koja je tako drugačija od naše, a opet bliska i draga.

Nije izostao ni obilazak Ljubljane. Započeli smo ga penjanjem na Nebotičnik, najvišu zgradu u Ljubljani odakle nam se pružio predivan pogled na grad. Nastavili smo šetnjom parkom Tivoli, a primetili smo da mnogi voze bicikle i da su veliki ljubitelji pasa. Zmajski most, spomenik Francu Prešernu, planinarenje do tvrđave…. I sve to uz neprestano škljocanje aparata (neki su uradili i domaći iz matematike fotografišući osnu simetriju).

Boravkom u porodicama domaćina, učenici naše škole imali su priliku da upoznaju slovenačke običaje, ali i svakodnevni život, tako da jezičke barijere gotovo da nije ni bilo.

Prilikom posete postignut je dogovor o daljoj saradnji. U planu je izrada memoranduma koji će trajno povezati ove dve škole. Ovo je novo i bogato iskustvo za našu školu. Iz ovog susreta naučili smo mnogo o drugačijoj kulturi, sistemu obrazovanja, ali i o svojoj zemlji, gradu, školi. Naučili smo da dobra namera i prijateljstvo nemaju granice.