JM School Tools - шаблон joomla Авто

U toku kreativnog raspusta održane su radionice za učenike od drugog do šestog razreda iz geografije.

Cilj ovih radionica je da se učenici mlađih razreda upoznaju sa nastavnim predmetom koji će izučavati od petog razreda, a učenici starijih razreda da prošire stečena znanja. U zavisnosti od interesovanja učenici su prisustvovali različitim radionicama.

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda su prisustvovali radionici ''Plovimo Dunavom''. U nižim razredima u okviru časova Svet oko nas i Priroda i društvo, učenici se upoznaju sa važnim rekama Srbije. Jedna od tih reka je i Dunav. U okviru ove radionice učenici su se uz pomoć geografske karte najpre upoznali sa tokom Dunava od izvora do ušća. Naučili su da protiče kroz deset država i da se na njemu nalaze četiri glavna grada za koje je zajedničko slovo B, na koje počinju njihova imena (Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd). Sledeći segment radionice je bio da se učenici upoznaju sa različitim nazivima same reke. Kao važna vodena površina za ljude koji žive u njegovoj okolini vekovima su se ispredale mnogobrojne priče i legende vezane za samu reku. U trećem delu radionice učenici su se upoznali sa prelepim pričama o reci i njihovoj ilustraciji. Radovi učenika će biti izloženi u holu škole.

Druga radionica za učenike mlađih razreda je bila pod nazivom ''Malo postrojenje za prečišćavanje vode''. Cilj ove radionice je buđenje ekološke svesti kod učenika. Ogled koji je izveden im je pokazao da postoje različita zagađenja vode i da je neka lakše otkloniti. Imali su zadatak da provere da li su trošadžije ili štediše vode i kako sve možemo da smanjimo količinu otpadnih voda.

Radionica za učenike petog i šestog razreda bila je na temu ''Smešni nazivi Srbije''. Učenici su pokazali svoju veliku kreativnost i mogućnost da sami mogu da dođu do rešenja kako su pojedini planinski predeli i naselja dobili svoje nazive. U skladu sa nazivom radionice ovih sat vremena je proteklo sa puno smeha i smešnih naziva i pregršt kreativnih ideja učenika.

Fotografije možete pogledati ovde.

Nataša Basarić, profesor geografije

Marija Petrović, profesor geografije